CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN     CURSUSSEN VOOR KINDEREN     LEZINGEN     RONDLEIDINGEN     REIZEN     SCHOOLPROJECTEN     PUBLICATIES     ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK

 

 

Archeologisch

Onderzoek

Startpagina

 

Home     Nieuws     E-mail   

SIERADEN, AMULETTEN EN MAGIE

Ababda vrouwen hechten enorm aan hun sieraden. Afgezien van de verfraaiing van het uiterlijk, vervullen de sieraden namelijk ook de functie van ‘spaarbank’ en ‘verzekering’ van een vrouw. De bruidsschat die een vrouw bij het huwelijk van haar man krijgt, bestaat dan ook voor een groot deel uit sieraden. In geval van scheiding of andere noodzaak kan zij deze verkopen en in haar levensonderhoud voorzien. Sieraden die niet gedragen worden, bewaren de vrouwen in zorgvuldig versierde leren tassen of speciale, bewerkte mandjes. In tegenstelling tot de vrouwen, dragen de Ababda mannen, met uitzondering van wat amuletten en haarpennen, weinig sieraden. Wel zijn de heften van hun zwaarden en hun gordels vaak prachtig bewerkt.

 

Naast een economische waarde kunnen de sieraden ook een magische betekenis hebben. Zoals in veel culturen zijn bij de Ababda bijvoorbeeld kaurischelpen als versiering erg geliefd, omdat ze belangrijke magische eigenschappen zouden hebben. De Ababda kennen bovendien veel verschillende soorten amuletten. Deze amuletten bevatten vaak heilige teksten uit de Koran of heilzame kruiden, die de drager moeten beschermen tegen allerlei kwaad, zoals schorpioenen en slangen. Vooral jonge kinderen worden als kwetsbaar beschouwd en dragen altijd een of meer amuletten. Zo wordt bijvoorbeeld de zogenaamde hegaab gedragen: een leren buideltje met daarin een magisch voorwerp of een magische tekst ter bescherming.

 

De vrouwen willen zich nog wel eens tooien met een vierkante, zilveren amulet (raba) die vroeger van moeder op dochter werd overgedragen. Bovendien dragen ze regelmatig zilveren enkelbanden (de hoedjoel, hegel). De opvallendste versiering van de Ababda vrouwen is echter een ruitvormige, zilveren of gouden neusdecoratie in het midden van de neus (neusplaatje, zoemaam) of de moderne vorm daarvan: een gouden neusring. Om hun geld en kostbaarheden te bewaren, beschikken de vrouwen over een zogenaamde dabia, een leren opbergzak. Ook van leer zijn de gevlochten kettingen die ze dragen (gielada, moeklar). Om deze een plezierige geur te geven, is fenegriek  (helba, foenum-graecum) of sorghum  (doera,Sorghum bicolor) in de kettingen verwerkt.